De verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van de MH17 in Oekraïne op 17 juli 2014, zullen in Nederland voor de rechter komen. Dat schrijft de regering in een brief aan de Tweede Kamer.
Dit betekent dat verdachten worden berecht volgens het Nederlands strafrecht. Nederlandse rechters zullen besluiten op welke manier de zaak verloopt. Wanneer het proces van start gaat, is nog niet duidelijk. Dat hangt vooral af van het Nederlandse Openbaar Ministerie en de voortgang van het onderzoek.
Vertrouwen
De landen die samen aan het onderzoek werken naar het neerstorten van de MH17 hebben hun vertrouwen uitgesproken in het Nederlandse rechtssysteem. Behalve Nederland zijn ook Australië, Maleisië, België en Oekraïne betrokken. De Nederlandse rechter staat internationaal hoog aangeschreven. ‘De Nederlandse rechters behoren tot de onafhankelijkste van de wereld en hebben veel ervaring met juridisch ingewikkelde internationale zaken’, zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.
Verloop rechtszaak
Het is nog niet bekend welke rechtbank de rechtszaak over MH17 zal behandelen. Dat hangt af van de rechtbank waarbij het Openbaar Ministerie de rechtszaak aanbrengt en de juridische aard van de beschuldigingen.
De rechtszaak kan beginnen wanneer de verdachten zijn gedagvaard. In een dagvaarding staat precies van welke strafbare feiten het Openbaar Ministerie de verdachten verdenkt.
‘De rechter-commissaris begint op basis van de dagvaarding een vooronderzoek en geeft de advocaten van de verdachten gelegenheid hun wensen voor dit onderzoek bekend te maken’, legt persrechter Lieneke de Klerk uit. ‘Nadat de rechter-commissaris klaar is met het vooronderzoek, kan de rechtszaak zelf beginnen.’
298 slachtoffers, 196 Nederlanders
Het vliegtuig van Malysian Airlines met vluchtnummer MH17 stortte 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.